Sardientjes uit Loulé, Portugal
EEN SARDIENTJE word je niet zomaar, je moet een beetje klein en vet zijn en vol voedingsstoffen zitten. Je heet sardientje naar het eiland Sardinië waar de zee rondom al in de 15e eeuw blikkerde en blonk van dit zilverkleurige visje.
Feesten in Portugal
Sardientjes gaan over de toonbank in blik, gedroogd, gezouten of gerookt. Van de olie wordt verf, vernis en linoleum gemaakt en kom je half juni in Lissabon dan is het feesten met de sardientjes: behalve op de honderden grills in de straten kom je het diertje op de gekste plekken tegen: aan muren, in etalages,als print op sjaals en gevormd als boekenleggers. De kleur? Zo kakel mogelijk.
Populair visje
Ook in Loulé, een dorp in de heuvels boven Faro, is het visje populair. Keramist Cristobal maakte een mal van een sardientje, waarin de roodbruine klei kilo na kilo geplet wordt. De oven gaat hoog, de kleuren branden in de klei en na een laklaag en opnieuw veel hitte verschijnen er vrolijk gekleurde visjes achter het glas. Kistje na kistje. Sardientjes in Portugal zijn hot. Cristobal bakt ze, buurvrouw Cremilde vlecht ze, kunstenaar Antonio snijdt ze uit kurk. En wij..?